fbpx
Odpiramo kliniko na Litostrojski v stolpnici Peca!

Hitro testiranje na slino

V polnem razmahu testiranja na okužbo s Covidom-19 je vsem, ki se morajo ali želijo testirati, trenutno na voljo več različnih testov. Eden izmed njih je tudi hitri antigenski test, ki testira vzorec sline. Za to vrsto testa se odloča vedno več ljudi, saj ima nekaj prednosti pred do sedaj široko uporabljenim testiranjem z nosnim brisom.

Test na slino je HAGT – hitri antigenski test

Hitri antigenski testi so testi, ki dokazujejo prisotnost delcev virusa Covid-19, kar pomeni pozitivno okužbo. Lahko se izvajajo z nosno-žrelnim brisom, kar pomeni, da zdravstveni delavec s palčko izvede bris. Drug način pa je brezkontakten odvzem vzorca sline. To pomeni, da vzorca ne odvzame nekdo drug, ampak odvzem izvede kar testiranec. Posameznik preprosto napolni epruveto s svojo slino in jo poda usposobljenemu, ki vzorec nato testira. Nosni bris je lahko za nekatere neprijeten, zato je testiranje na slino lahko dobra izbira. Oba načina testiranja sta zelo natančna in točna. Raziskave niso pokazale razlik med občutljivostjo in specifičnostjo obeh. Prav tako sta test na slino in test z odvzemom brisa neodvisna od lokacije, kar pomeni da lahko analiza vzorcev poteče kjerkoli.

NYD testiranje

Obiščite nas v živo

Kdaj je testiranje na slino uporabno?

Testiranje na slino je manj neprijetno in bolj priročno, kot jemanje brisa iz nosne votline. Ker je brezkontaktno, je možnost okužbe izvajalca testa manjša. Je hitrejše in bolj prilagodljivo – tako lahko na dan test opravi več ljudi, kot s hitrim testom po klasični metodi. Strokovnjaki ga priporočajo za testiranje tistih, ki ga morajo opraviti zaradi službenih dolžnosti in tistih, ki se potrebujejo testirati denimo zaradi potovanja ali potrdila za udeležbo na prireditvi (zaradi zdravja na delovnem mestu). Prav tako je primeren za domačo uporabo – za samotestiranje. Paket sestavlja vse potrebno za odvzem vzorca in preverjanje prisotnosti okužbe, vključno z navodili.

Prednosti testiranje na slino

  • Priročno in efektivno zbiranje vzorcev za testiranje.
  • Neboleče in primerno za otroke, starejše osebe ali tiste, ki jim nosni bris ne ustreza.
  • Enostavno pridobivanje vzorca in primerno za vsa okolja – doma, na terenu ali v delovnih okoljih.
  • Cenovno ugodna izbira za testiranje velikega števila ljudi.
  • Varnejše zbiranje vzorcev za zdravstvene delavce, saj ni stika s testiranci.

Testiranje pri NYD

Smo uraden izvajalec testiranja na Sars-Cov-2, potrjen s strani Ministrstva za zdravje RS. Pri nas lahko med drugimi vrstami testov izberete tudi testiranje na slino. Enostavno odprete našo spletno stran ali pa pokličete na naš telefon in termin rezervirate prek klica. Izberete željeno vrsto testa – na primer HAG test na slino. Najdete želen termin, kar pomeni, da ni potrebno čakanje na mestu testiranja. Plačate test in v roku 15min prejmete rezultate. Izdajamo uradna potrdila, kar pomeni da dobite digitalno potrdilo na portal zVem, v slovenskem in angleškem jeziku. Naši testi so primerni tudi za potovanja v tujino, potrdilo testiranja na slino pa je ustrezno tudi za vstop na Hrvaško. Zagotavljamo vam učinkovitost in dobro uporabniško izkušnjo.

NYD testiranje

Obiščite nas v živo

Viri:

Unibioscience. Sars-CoV-2 saliva antigen rapid test.[citirano 18.7.]. Dostopno na:

https://www.unibioscience.com/saliva-antigen-rapid-test/


Naroci se