fbpx
Odpiramo kliniko na Litostrojski v stolpnici Peca!

Testiranje na covid-19: zakaj in kako?

Poznamo tri vrste testov za določanje okužbe s covidom-19:

  • Hitri antigenski testi (HAG) (odkrivajo prisotnost delov virusa) odkrivajo prisotnost delcev virusa covid-19. Analiza brisa je hitra in se lahko izvaja kjerkoli. Njihova slabost je, da niso tako zanesljivi kot PCR testi.
  • PCR testi ugotavljajo prisotnost genetskega materiala virusa. Izvajajo se z nosno-žrelnim ali žrelnim brisom, analiza rezultatov pa zahteva natančno laboratorijsko okolje in več časa. So najzanesljivejša metoda potrjevanja okužbe.
  • Testi, ki določajo prisotnostprotiteles,značilnih za virus, in tako potrdijo preteklo okužbo. Od prvih dveh se razlikuje v tem, da se testira vzorec krvi. Če je test pozitiven, pomeni da je posameznik prebolel okužbo in razvil imunost na virus. V nasprotju z antigenskimi ali PCR testi se ne uporablja za diagnosticiranje okužbe. Z njimi lahko sledimo imunosti populacije.

Vse o različnih metodah testiranja si preberite tukaj

V Sloveniji smo v začetku epidemije uporabljali PCR teste, ki so potrdili ali zanikali okužbo ljudem, ki so imeli simptome, in vsem, ki so bili v stiku z njimi. Kasneje smo množično uporabljali brezplačne hitre antigenske teste na »testirnih« mestih. Uporabljamo pa jih tudi v šolstvu, gospodarstvu in turizmu. Testiranje na protitelesa se izvaja že od začetka epidemije, vendar redkeje. Slednje je vedno samoplačniško.

Zakaj na testiranje?

Testiranje na okužbo z virusom, ki povzroča covid-19, je pomembno za spremljanje poteka epidemije. S pozitivnim testom lahko potrdimo, da se je posameznik okužil, potem pa sledimo njegovim stikom, s čimer omejimo širjenje virusa Sars-Cov-2, ki povzroča obolenje. S testiranjem in pozitivnim rezultatom, ter ustrezno izolacijo, pa pridobimo tudi digitalno potrdilo.

Kdo naj se torej testira?

Testirajo naj se tisti, ki imajo simptome okužbe. Simptomatske posameznike bo na testiranje s PCR testom napotil zdravnik. Vsi, ki jih skrbi morebitna okužba in nimajo simptomov, se lahko testirajo z brezplačnimi HAG testi na organiziranih množičnih testiranjih. Brez čakanja pa se lahko testirate s samoplačniškim HAG ali PCR testom. Testiranje je obvezno tudi za vse tiste, od katerih to zahteva delodajalec ali izobraževalna ustanova.

Trditev 1:

Testiranje je boleče.

  • Zagotovo je neprijetno, vsekakor pa za večino ni boleče. Pri brisu lahko pričakujete žgečkanje, siljenje na kašelj ali kihanje in solzenje oči.

Trditev 2:

Vlada uporablja teste za zbiranje DNK vzorcev.

  • PCR test identificira prisotnost materiala virusa, HAG testi pa ugotavljajo prisotnost le delčkov zunanje lupine virusa covid-19. Testi za protitelesa v krvi iščejo antitelesa, ki jih imunski sistem v odzivu na okužbo proizvede. Za pridobivanje DNK posameznika bi bili potrebni dodatni postopki, ki zahtevajo več časa in opreme.

Trditev 3:

Testi na covid-19 niso zanesljivi.

  • Noben test ni 100% zanesljiv. Zanesljivost je odvisna od časa odvzema brisa (od začetka opažanja simptomov) in izvedbe testa. Slednjo zagotavljajo praviizvajalci samoplačniških testov.

Ko iščemo ponudnika za testiranje s hitrim antigenskim testom, bodimo pozorni na njegovo zanesljivost. Testiranje mora biti izvedeno v skladu z vsemi priporočili. Bris mora vedno vzeti ustrezno zdravstveno osebje. Primeren ponudnik vedno izda uradno potrdilo o opravljenem testu, ki ga lahko uporabite na primer za prečkanje meje.

NYD diagnostiko je Ministrstvo za zdravje uradno potrdilo, kot izvajalca testiranja na okužbo. So zanesljiv, strokoven in hiter izvajalec samoplačniškega testiranja. Testiranje poteka v »drive-in« obliki, torej med testiranjem ostanete v avtu, kjer tudi počakate na rezultat testa.

Izbirate lahko med HAG testoma po klasični metodi (odvzem nosnega brisa) ali na brezkontakten način(vzorec sline) in PCR testom.

Pri nas se na testiranje vnaprej naročite in se izognete čakanju. Vedno pridobite uradno potrdilo o rezultatu testa v slovenskem in angleškem jeziku.

Obiščite nas v živo

Naša COVID točka stoji na parkirišču Ilirija v Kosezah v Ljubljani. Testiranje nudimo v obliki drive-in točke, tako da med testiranjem ostanete v avtu in počakate na rezultat testa na parkirišču. Parkirišče je za testirance brezplačno, vašo parkirno kartico bomo potrdili ob vašem odhodu.

Preberite več prispevkov:


Naroci se