fbpx
Odpiramo kliniko na Litostrojski v stolpnici Peca!
PCT

Zakaj na PCR? Poskrbite za mednarodno potrdilo o prebolelosti

Od začetka Februarja 2022 tudi v Sloveniji velja nov sistem potrjevanja okužb na Covid-19 s hitrimi antigenskimi testi (HAGT). Pozitiven rezultat testa po tem sistemu pomeni izolacijo za 11 dni, oziroma možnost ponovnega testiranja 7. dan (po sedmih dneh se izolacija lahko prekine z negativnim HAGT).

Pogoj PCT

Zelo pomembna pa je informacija, da tako potrjevanje okužb s HAGT velja le v Sloveniji. S potrdilom o prebolelosti, ki ga posameznik pridobi po pozitivnem HAG testiranju in ustreznem obdobju izolacije, lahko dokazuje izpolnjen pogoj PCT le v Sloveniji. Torej, tako potrdilo zadostuje na ozemlju Republike Slovenije, če pa posameznik potuje v tujino, mora pogoj PCT dokazovati na drug, ustrezen način, saj tuje države te vrste izpolnjevanja pogoja prebolelosti ne priznavajo.

Mednarodno priznavanje prebolelosti

Evropsko digitalno covid potrdilo o prebolelosti se izda osebam, ki imajo Covid-19 okužbo potrjeno le z ustreznim PCR testom. Osebe, ki pa že imajo veljavno potrdilo o prebolelosti, pa novo potrdilo o okužbi dobijo le, če je od prejšnje s PCR testom potrjene okužbe minilo vsaj 45 dni. To pa velja le za okužbe potrjene s 1.2.2022 ali kasneje, in ne prej.

Prednost PCR testa

Zaradi novih pogojev dodeljevanja potrdil o prebolelosti velja razmisliti, na kakšen test gremo in kako je okužba s Covid-19 potrjena. Prednost je seveda potrjena okužba z ustreznim PCR testom, ki pa je po novem samoplačniški. Če pa posameznika na PCR test napoti osebni zdravnik, ga mora posameznik opraviti pri enem izmed različnih izvajalcev po Sloveniji. Torej – če imamo v bližnji prihodnosti namen obiskati kakšno tujo državo, se splača naročiti na samoplačniški PCR test. Tako ima potrjena okužba s Covid-19 tudi mednarodno veljavnost.

Naši ostali prispevki:


Povezani članki

Naroci se