fbpx
Odpiramo kliniko na Litostrojski v stolpnici Peca!

Hitri testi in testiranje PCR: Katere so različne vrste testov COVID-19?

Ker se COVID-19 še naprej širi po vsem svetu, je pomembno, da obveščamo o virusu, ki nas tako ali drugače prizadene – to vključuje različne oblike testiranja, ki se trenutno uporabljajo za odkrivanje Coronavirus-a (COVID-19). Po podatkih ameriške Uprave za prehrano in zdravila (FDA) obstajata dve različni vrsti testov, ki se uporabljajo za odkrivanje virusa, med katere spadajo:

Diagnostični testi: To so običajno molekularni testi, kot so RT-PCR testi (verižna reakcija z vzvratno transkripcijo-polimerazo) ali TMA in antigeni. Preizkušajo aktivno okužbo, tako da se lahko posamezniki pravočasno odločajo o zadrževanju in oskrbi.

Preizkusi protiteles: iščejo protitelesa, ki jih je imunski sistem ustvaril kot odziv na prisotnost virusa, in lahko odkrijejo pretekle okužbe.

Če menite, da ste bili izpostavljeni COVID-19 in imate resne simptome, povezane z virusom, čim prej stopite v stik s svojim zdravnikom.

Katere so različne vrste testov COVID-19?

Za odkrivanje COVID-19 se uporabljajo različne vrste testov. Nekatere prihajajo z omejitvami, ki jih je pomembno upoštevati pri izbiri testa, ki je primeren za vas in vaše trenutne okoliščine.

Kot smo že omenili, obstajata dve glavni obliki testiranja: diagnostična in protitelesna. Čeprav obstajata dve vrsti diagnostičnega testiranja, obstaja le ena vrsta testa na protitelesa – o vsakem od teh testov je vredno vedeti več:

Diagnostični testi

 • Molekularni testi (RT-PCR testi): vrsta testa, ki smo ga uporabili pri naši ordinaciji NYD Covid Točka
 • Antigenski testi

Molekularni testi

Molekularni testi, ki se imenujejo tudi test pomnoževanja nukleinske kisline (NAAT) ali TMA ali RT-PCR, so trenutno ena izmed najbolj priljubljenih oblik testiranja in so zlata standardna izbira za številne države po vsem svetu. NYD Coronavirus Test (COVID-19) je test TMA ali RT-PCR.

Nekaj ​​pomembnih stvari v zvezi z molekularnimi testi vključuje:

 • Način odvzema: spodnji nosni bris (kot ga uporablja NYD Covid Točka), bris grla, nazofaringealni bris (predel grla za nosom) in slina (ni tako pogosta).
 • Časovni okvir rezultatov: na nekaterih področjih lahko traja en dan, na drugih pa do en teden. Cilj testa COVID-19 je zagotoviti rezultate našega testa na osnovi TMA ali RT-PCR v 24-72 urah po prejemu rezultatov v laboratoriju.
 • Za kaj testira: Molekularni diagnostični testi veljajo za zlati standard pri odkrivanju SARS-CoV-2, virusa, ki povzroča COVID-19. Ti testi so zelo občutljivi in ​​lahko diagnosticirajo virus tudi z majhno količino virusnih delcev. Nedavni zaslepljeni pregled FDA je dokazal občutljivost teh testov, več o tem preberite tukaj.

Antigenski testi

Tudi antigenske teste, ki jih imenujemo tudi diagnostični test, lahko včasih imenujemo tudi „hitri antigeni“, saj ponavadi hitro dajo rezultate, vendar je pri odločanju med možnostmi testiranja treba upoštevati pomembne dejavnike.

Nekaj ​​pomembnih stvari, ki jih je treba upoštevati pri testih na antigen, vključujejo:

 • Način odvzema: Bris iz nosu ali nazofaringealni.
 • Časovni okvir rezultatov: Znano je, da so ti testi „hitri“, običajno je približno 15–30 minut do rezultata, saj ne gre za laboratorijsko testiranje.
 • Za kaj testira: Ta test zazna aktivno okužbo s Coronavirus-om, vendar je verjetneje, da okužbo zamudi ali da lažno negativen rezultat v primerjavi z molekularnimi testi. Negativne rezultate bo morda treba potrditi z molekularnim testom.

Kako občutljivi so hitri testi antigena za COVID-19?

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) lahko občutljivost hitrih antigenskih testov ali hitrih diagnostičnih testov znaša približno 34–80% [2]. Te ocene temeljijo na testih na osnovi antigena, ki so jih v preteklosti uporabljali na drugih virusih, kot je virus gripe. Ker je o natančnosti teh hitrih antigenskih testov trenutno treba razpravljati, WHO verjame, da bi lahko več kot polovica ljudi, ki so lahko okuženi s COVID-19, napačno diagnosticirana, odvisno od testirane skupine.

Kateri test naj naredim, če imam simptome COVID-19?

Čeprav noben test ni sto-odstotno natančen, je eden najbolj preizkušenih molekularni test, znan tudi kot test ojačanja nukleinske kisline (NAAT) ali TMA ali RT-PCR test. Ta test lahko opravite tako, da stopite v stik s svojim osebnim zdravnikom (kot že omenjeno). Lahko pa obiščete nas na naši NYD Covid Točki za posameznike in podjetja. Rezultate želimo doseči v 24–72 urah po prejemu vzorca v laboratorij.

Če potrebujem hitre rezultate COVID-19, kakšen test naj naredim?

Če imate simptome, ki potrebujejo rezultate v najkrajšem možnem času, se lahko obrnete na svojega osebnega zdravnika. On zbere vzorec za test antigena, pri nas pa se naročite na termin za potrditveni molekularni test. Pogosto so testi na antigen rezervirani za ljudi s simptomi, ki se pojavijo v nekaj dneh po pojavu simptomov.

Kako naj vem, ali sem bil že okužen s COVID-19?

Preizkus protiteles bo določil protitelesa, ki jih je vaše telo proizvedlo proti Coronavirus-u. Vendar vsi, ki so pozitivni na Coronavirus, ne bodo ustvarili protiteles. Ta test vam torej ne bo povedal, ali imate aktivno okužbo, ki se lahko razširi na druge.

Zaznavanje protiteles v krvi lahko traja do 14 dni po pojavu simptomov. Zaradi tega morate na testiranje počakati vsaj 14 dni od začetka simptomov. Ni jasno, ali vas lahko protitelesa proti Coronavirus-u zaščitijo pred ponovno okužbo.

Če imate simptome COVID-19, je pomembno, da se preizkusite. To lahko storite tako, da stopite v stik s svojim lokalnim izvajalcem zdravstvenih storitev ali na naši NYD Covid Točki.

Naši testi za Coronavirus (COVID-19) je pred kratkim presegel druge teste pri zaslepljenem pregledu FDA. Zahteva nežen bris spodnjega nosu, ki vam ga zberemo na naši lokaciji, celoten postopek pa je preprost:

 • 1. Izberite svoj test: Izberite svoj Covid test in naročite se na testiranje v naši COVID Točki.
 • 2. Brez čakanja: Izberite dan in uro obiska, da si zagotovite termin brez čakalnih vrst.
 • 3. Enostavno plačilo: Plačilo za testiranje lahko opravite ob obisku z gotovino, s plačilno kartico ali s kriptovalutami.
 • 4. Hitri rezultati: Rezultate testiranja prejmete v najhitrejšem možnem času na SMS in e-pošto z uradnim potrdilom
Hitri testi NYD

Obiščite nas v živo


Naroci se