fbpx
Odpiramo kliniko na Litostrojski v stolpnici Peca!

Digitalno COVID potrdilo

EU digitalno COVID potrdilo je enotno evropsko, splošno veljavno potrdilo PCT. Potrjuje, da je oseba prebolela okužbo, je proti njej cepljena ali je bila testirana na okužbo. Njegov namen je lajšanje gibanja državljank in državljanov po Evropski uniji. Veljavno je v vseh državah EU in je na voljo v papirnati različici in v digitalni obliki.

Kako lahko pridobim potrdilo?

Papirnato potrdilo po pošti prejmejo vsi prebolevniki in cepljeni proti covid-19. Na njem je QR-koda, ki potrjuje verodostojnost dokumenta. Tisti, ki preverja PCT potrdila, jo lahko poskenira in potrditi resničnost. Lastniku pa služi za digitalizacijo, z novo mobilno aplikacijo zVEM je namreč možno tudi shranjevanje potrdila na mobilno napravo.

EU digitalno potrdilo je možno pridobiti na več načinov:

  • Prek portala zVEM,
  • ob cepljenju na cepilnem mestu,
  • pri osebnem zdravniku,
  • po pošti
  • ali v lekarni z doplačilom.

NIJZ je predstavil že prej omenjeno mobilno aplikacijo zVEM, ki omogoča dostop in shranjevanje digitalnega potrdila. Uporabniki lahko v aplikaciji najdejo tudi svoje zdravstvene napotnice in recepte za zdravila.

Prebolevnost, cepljenje ali testiranje – PCT test

PCT potrdilo postaja vedno bolj aktualna tema v Sloveniji. Dokazovanje veljavnosti potrdila je potrebno za vse več dejavnosti. V kolikor ste se cepili proti okužbi s covidom-19, po pošti prejmete uradno potrdilo, če pa ga potrebujete še prej, pa ga lahko kupite v lekarni. Prav tako velja za potrdilo o prebolevnosti. Podatki o testiranju se za posameznika shranjujejo v portalu zVEM.

Kako prenesem in aktiviram mobilno aplikacijo zVEM?

Na mobilni napravi odprite trgovino z aplikacijami in v iskalnik vtipkajte ”zVEM”. Prenesite aplikacijo in jo odprite. Za aktivacijo morate obiskati spletno stran zVEM na računalniku. Z računom SI-PASS in kvalificiranim digitalnim potrdilom (SIGEN-CA) ali SMS-passom vstopite v portal in s telefonom skenirate QR-kodo, ki omogoči povezavo računov. Do svojega potrdila boste prišli tako, da s telefonom skenirate QR-kodo na vašem potrdilu v papirnati ali PDF obliki.

Kako dobim EU digitalno COVID potrdilo v portalu zVEM?

Prijavite se na portal zVEM – tam imate podana tudi navodila za prijavo. Vaši dokumenti so vidni na vrhu na vstopni strani. Odprite potrdilo in ga prenesite ter shranite na napravo. Dokument si nato lahko natisnete, če ga potrebujete v papirnati obliki.

Obiščite nas v živo

Naša COVID točka stoji na parkirišču Ilirija v Kosezah v Ljubljani. Testiranje nudimo v obliki drive-in točke, tako da med testiranjem ostanete v avtu in počakate na rezultat testa na parkirišču. Parkirišče je za testirance brezplačno, vašo parkirno kartico bomo potrdili ob vašem odhodu.

Kaj pa testi?

Države članice EU so se dogovorile o enotni veljavnosti za teste na okužbo Covi-19. 72 ur velja test PCR in 48 ur hiter antigenski test. Enako kot dokazilo o cepljenju in prebolelosti lahko potrdilo o negativen testu shranite na portal zVem.

Testiranje pri nas

Pri nas lahko opravite PCR ali HAG test, pri zadnjem lahko izbirate med testom na slino in testiranjem z nosnim brisom. Rezultate testa dobite v uradni obliki, kar pomeni, da so veljavni za potrebno dokazovanje. Smo pooblaščeni s strani ministrstva za zdravje. Na test se prijavite in si izberete uro ter opravite testiranje brez čakanja.

Viri:

zVEM. Aplikacija zVEM za pametne telefone. [citirano 23. 7. 2021]. Dostopno na:

https://zvem.ezdrav.si/-/aplikacija-zvem-za-pametne-telefone

NIJZ. EU digitalno COVID potrdilo. [citirano 23. 7. 2021]. Dostopno na:

https://www.nijz.si/sl/eu-digitalno-covid-potrdilo

Evropska komisija. Evropsko digitalno covidno potrdilo. [citirano 23. 7. 2021]. Dostopno na:

https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_sl#kako-bodo-ta-potrdila-pripomogla-k-prostemu-gibanju


Naroci se